Yay! Je hebt de goede koffie van Fairtrade Original!

Wat goed, dat jullie kiezen voor een leverancier die goede koffie levert. Met de keuze voor Fairtrade Original weet je zeker dat je bijdraagt aan een betere toekomst voor koffieboeren. Bekijk hieronder de antwoorden van Fairtrade Original.

Waar komt jullie koffie vandaan?

Wij werken samen met 5 verschillende koffie origine uit Colombia, Peru, Nicaragua, Guatemala en Oeganda.

  • Onze biologische arabica koffie wordt geproduceerd bij de coöperatie Red Ecolsierra in het Sierra Nevada van Colombia en bij de coöperatie Cooparm in Peru in de Amazonas regio.
  • Onze conventionele arabica koffie wordt geproduceerd bij de coöperatie Fedecocagua in Guatemala in de regio Huehuetenango, El Quiché en San Marcos en bij de cooperatie Prodecoop in Nicaragua in het Noorden in de regio Estelí.
  • Onze biologische en conventionele robusta koffie komt uit Oeganda bij de boeren van ACPCU vandaan, die in het zuidwesten van het land gevestigd zijn in de omstreken van Mbarara.

 

 

Hoe transparant is de koffieleverancier over de manier waarop die koffie wordt geproduceerd?

Wij maken directe prijsafspraken met de boeren coöperatie geheel volgens de Fairtrade standaarden. Daarbij committeren wij ons aan het betalen van de vrijwillige leefbaar inkomen referentie prijs (LIRP). Wij werken samen met een vaste trader en brander die onze koffie verschepen, branden en verpakken. Middels het werken van vaste partners en lange termijn samenwerkingen zijn onze ketens transparant.

 

Hoe open is de koffieleverancier over de prijs die de boer ontvangt?

Wij maken directe prijsafspraken met de boeren coöperatie geheel volgens de Fairtrade standaarden. Dit betekent dat wij precies weten wat aan de coöperatie per container koffie is betaald. De coöperatie bepaalt dan zelf volgens het Fairtrade principe hoeveel de individuele boer ontvangt per kilo ingeleverde koffie. Dit is de prijs min de kosten die de coöperatie maakt, welke bij de general assembly democratisch worden afgestemd per oogst seizoen.

 

Hoe draagt jullie koffie bij aan een leefbaar inkomen voor de koffieboer?

Wij committeren ons als Fairtrade Original aan het betalen van de leefbaar inkomen referentie prijs, zoals die vastgesteld is vanuit Fairtrade International. Naast het bieden van dit prijsvangnet, investeren we veel aandacht en tijd aan lange termijn samenwerkingen met koffiecoöperaties. Daarnaast werken we samen met hen aan projecten die bijdragen aan het inkomen, zoals het verhogen van de productiviteit op het land, het verlagen van de productiekosten en het diversifiëren van het inkomen van de boer. Meer informatie? Kijk op: https://www.fairtradeoriginal.nl/leefbaar-inkomen/

Hoe betrouwbaar zijn de beweringen die jullie koffieleverancier doet?

Wij geloven in partnership en echt samenwerken. Doordat wij als Fairtrade Original een rechtstreeks relatie hebben met de coöperaties spreken wij onze leveranciers bijna wekelijks wat zorgt voor een nauwe band. Daarnaast bezoeken onze development managers ook de koffiecoöperaties om met eigen ogen de ontwikkelingen te zien en actieplannen te maken voor komende periode. Aanvullend, omdat alle onze koffie Fairtrade gecertificeerd zijn ontvangen wij rapportages en weten hoe de Fairtrade premie wordt ingezet bij de boeren. Daarnaast zetten wij zelf ook eigen projecten op in samenwerking met coöperaties om het inkomen van koffieboeren te verbeteren. Dit financieren wij vanuit onze winst en met aanvullende externe financiering, waar wij proactief naar op zoek gaan.