Goede koffie-filter

Heb jij de vragen naar jouw koffie leverancier gemaild en wil je weten hoe je de aangeleverde antwoorden moet beoordelen? In de Q&A hieronder vind je verschillende tips bij elke vraag. Je kan de tips ook in een pdf-document downloaden. Twijfel je of wil je advies hebben? We helpen je graag. Neem contact op met MVO Nederland, Fairtrade Nederland of Solidaridad.
Werken aan een betere toekomst voor koffieboeren? Bekijk hier een overzicht van goede koffieleveranciers en bekijk zelf hoe zij antwoord geven op 5 vragen. Drink jij koffie van een leverancier die nog niet in dit overzicht staat? Stuur dan een e-mail met vragen naar je koffie leverancier. Als zij alle vragen goed kunnen beantwoorden en goede koffie schenken, kunnen zij toegevoegd worden aan het overzicht.

Deze merken leveren al goede koffie

Heb jij de vragen naar jouw koffie leverancier gemaild en wil je weten hoe je de aangeleverde antwoorden moet beoordelen? In de Q&A hieronder vind je verschillende tips bij elke vraag. Je kan de tips ook in een pdf-document downloaden. Twijfel je of wil je advies hebben? We helpen je graag. Neem contact op met MVO Nederland, Fairtrade Nederland of Solidaridad.

Q&A

Waar komt jullie koffie vandaan?

Allereerst, wie is je koffieleverancier? En waar komen de koffiebonen vandaan? Hoe specifieker je dit kunt aangeven (denk aan regio, boerenorganisaties, boer), hoe beter. Hoe preciezer hoe beter je kunt achterhalen hoe de mensen en het milieu zijn behandeld. Als je het niet weet, of je weet alleen het land, dan komt jullie koffie helaas niet in de buurt van goede koffie. Laat je niet afschepen door je koffieleverancier met antwoorden als “Het is een blend” of ”We kunnen niet zeggen waar de koffie vandaan komt”. Een leverancier van goede koffie kent de boeren.

Hoe transparant is de koffieleverancier over de manier waarop de koffie is geproduceerd?

Kan jullie koffieleverancier aantonen hoe de keten in elkaar zit, met welke partijen ze werken en onder welke omstandigheden? Hebben ze een beleid voor duurzame inkoop? Wordt bij de inkoop rekening gehouden met het milieu en het welzijn van boeren? Draagt hun koffie een keurmerk zoals Fairtrade, Rainforest Alliance of biologisch? Koopt de leverancier direct bij de boer in? Communiceren ze over de manier waarop de koffie wordt geproduceerd op de verpakking of de website? Hoe meer van deze vragen je kunt beantwoorden, hoe beter je de koffie kunt beoordelen. Let op voor mogelijke greenwashing-claims, waarbij koffieleveranciers bijvoorbeeld zeggen dat ze onder goede voorwaarden inkopen, maar dit voor een klein percentage van de ingekochte koffie geldt.

Hoe meer van deze punten je weet, hoe hoger je jezelf kunt beoordelen.Let op voor mogelijke greenwashing-claims, waarbij alleen een klein percentage van de koffie die verkocht wordt onder goede voorwaarden ingekocht is. Gelden de punten hierboven voor hun complete aanbod van koffie?

Hoe open is de koffieleverancier over de prijs die de boer ontvangt?

Als jullie koffieleverancier niets vermeldt over de prijs voor de koffieboer of zegt dat altijd de ‘marktprijs’ wordt betaald, dan heb je helaas niet te maken met goede koffie. Vaak is de marktprijs namelijk onvoldoende om ervoor te zorgen dat boeren boven de armoedegrens kunnen leven. Jouw koffieleverancier heeft een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er een goede prijs voor de koffie wordt betaald, zodat de koffieboer minstens de kostprijs voor duurzame koffieproductie ontvangt en daarnaast voldoende overhoudt om van te leven.

Hoe draagt jullie koffie bij aan een leefbaar inkomen voor de koffieboer?

Een leefbaar inkomen zorgt ervoor dat de familie van de koffieboer beschikt over fatsoenlijke huisvesting, volwaardig voedsel, onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële zaken.

Als de koffieleverancier niets communiceert over het belang van een leefbaar inkomen voor koffieboeren, dan kan je de koffie niet als goede koffie beoordelen. Als de leverancier een actief beleid heeft om te voorzien in een leefbaar inkomen maar het niet duidelijk is wat de leverancier hier daadwerkelijk aan doet, dan is het ook niet goed genoeg. Wat je wilt, is dat koffieleveranciers samenwerken met partijen in de keten om zo een leefbaar inkomen voor koffieboeren te realiseren.

Hoe betrouwbaar zijn de beweringen die jullie koffieleverancier doet?

Iedereen kan een aantrekkelijke website maken met foto’s van een lachende boer en mooi geschreven teksten. Maar hoe betrouwbaar is wat ze zeggen? Het zegt al iets wanneer er direct wordt ingekocht bij de boerencoöperatie, ook wel ‘direct trade’ genoemd. Maar dat zegt nog niet dat de koffieboeren ook goed betaald worden. Hoe bewijst jullie koffieleverancier dat ze de waarheid spreken? Werken ze bijvoorbeeld met onafhankelijke audits?